Εννέα ερωτήσεις για τον συγγραφέα Δημήτρη Αντωνίου

Δημήτρης Αντωνίου
Συγγραφέας
Δημήτρης Αντωνίου

Με δύο βιβλία στο ενεργητικό του και ένα στα «σκαριά», ο Δημήτρης Αντωνίου είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας , που εδώ στους TravelBloggers διαβάζουμε με μανία. Τον γνωρίσαμε μέσα από το βιβλίο του «Χάντρες Από Κεχριμπάρι» . Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Χρωματιστό Μαύρο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και είναι must read για τις κρύες φθινοπωρινές μέρες που καταφθάνουν! Παρακάτω ακολουθούν οι 9 ερωτήσεις που του κάναμε. Απολαύστε τον.

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Υπάρχει πραγματικά η στιγμή που λέει κανείς, «Θα γίνω συγγραφέας;» ή είναι κάτι που σε παίρνει από το χέρι και σε πηγαίνει μόνο του;
Έχω την αίσθηση πως η ενασχόληση με τη συγγραφή δεν είναι μια συνειδητή επιλογή που λαμβάνεται κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο να συγγράψει – σταδιακά και με προσήλωση – όπως για παράδειγμα το αναγνωστικό περιβάλλον, η αναπτυγμένη φαντασία, ή ένας ανήσυχος και εσωστρεφής χαρακτήρας.

Όλοι οι χαρακτήρες των βιβλίων μου έχουν από ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου

Η αλλαγή της χώρας, των παραστάσεων και του κοινωνικού περιβάλλοντος έχουν επηρεάσει τον τρόπο που γράφετε, σκέφτεστε και εμπνέεστε ή ο συγγραφέας έχει τελικά όλα τα εργαλεία μέσα του και τα χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο όπου και αν βρίσκεται;
Οτιδήποτε είναι ικανό να προκαλέσει εκρήξεις κριτικών στοχασμών και σκέψεων, να ερεθίσει τη φαντασία και να μεταστοιχειωθεί σε μυθοπλασία, μπορεί κάλλιστα να δώσει το έναυσμα για το ξετύλιγμα μιας καινούργιας ιστορίας. Κατά βάση, νομίζω πως οι αλλαγές παραστάσεων, οι καινούργιες εμπειρίες και οι αστάθμητοι παράγοντες της ζωής είναι εκείνα τα εργαλεία που προκαλούν τις απαραίτητες μοχλεύσεις στο μυαλό ενός συγγραφέα.

Πόσο από τον εαυτό σας έχετε δώσει στους ήρωές σας;
Όλοι οι χαρακτήρες των βιβλίων μου (ή τουλάχιστον οι περισσότεροι) έχουν από ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου. Πιστεύω ότι η συγγραφή, κατά ένα μεγάλο μέρος της, είναι βιωματική.

Μόλις τελειώσεις την ιστορία σου, πρέπει να ζήσεις για λίγο καιρό μαζί της, να την αφήσεις να ωριμάσει – σαν το καλό κρασί!

Ποιο βιβλίο επηρέασε τη ζωή σας περισσότερο; Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θεωρείτε μέντορά σας;
Δεν ξέρω, ίσως να ισχύει το γνωστό: «Είμαστε τα βιβλία που έχουμε διαβάσει». Δεν θα έλεγα πάντως ότι υπάρχει κάποιο μεμονωμένο βιβλίο που επηρέασε σημαντικά τη ζωή μου. Όσον αφορά στους συγγραφείς, το τελευταίο διάστημα έχω αφιερώσει χρόνο στον Νίκο Καζαντζάκη, τον Ρομπέρτο Μπολάνιο και τον Μισέλ Ουελμπέκ.

Πόσο εύκολο/δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα βιβλίο;
Στη δική μου περίπτωση, τουλάχιστον, είναι πάρα πολύ δύσκολο! Δεν είναι τόσο η επινόηση της ιστορίας – η οποία μέσες άκρες ξεδιπλώνεται από μόνη της – όσο το γεγονός ότι πρέπει να γίνεις λίγο… ταχυδακτυλουργός, να αποκτήσεις την ικανότητα να φιλτράρεις όλα αυτά που ζεις, τα σημαντικά, τα αξιοζήλευτα, τα καινοτόμα. Έπειτα είναι και τα αντανακλαστικά σου. Σου έρχεται μια ιδέα, για παράδειγμα, στις τρεις η ώρα το βράδυ, ή την ώρα του φαγητού. Θα πρέπει να πεταχτείς σαν ελατήριο και να πας να τη γράψεις. Ειδάλλως πάει, χάθηκε. Το μυαλό σου θα την εξαϋλώσει εν ριπή οφθαλμού. Στη συνέχεια θα πρέπει να ιδρώσεις πάνω από το γραπτό σου, με υπομονή, προσήλωση, πείσμα. Μόλις τελειώσεις την ιστορία σου, πρέπει να ζήσεις για λίγο καιρό μαζί της, να την αφήσεις να ωριμάσει – σαν το καλό κρασί! – να ξυπνάς και να κοιμάσαι και να έχεις στο μυαλό σου οτιδήποτε την αφορά. Θα σου έρχονται ιδέες, διορθώσεις, συμπληρωματικά στοιχεία, προσθήκες, εμπλουτισμοί. Και, μάλλον, ποτέ δεν θα είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Ετοιμάζετε ήδη το νέο βιβλίο σας;
Μέσα στον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει το καινούργιο βιβλίο μου, με τίτλο: «Σοσιέρ». Ένας καθηγητής φιλοσοφίας του Α.Π.Θ που αγνοείται, ένας παιδικός φίλος που τον αναζητά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Είναι μια εποπτική ματιά στη ζωή και στα ανέμελα χρόνια της ενηλικίωσης δυο φίλων, στο καθοριστικό πέρασμα από τη μετεφηβική ηλικία στην έξοδο στην αγορά εργασίας. Αυτό τον καιρό, πάντως, έχω καταπιαστεί με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Δεν ξέρω αν θα μου βγει, θα δείξει.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος ενός συγγραφέα;
Προφανώς η περιφρόνηση απέναντι στο έργο του. Άλλωστε γι’ αυτό δεν γράφει κανείς; Για να διαβαστεί;

Πιστεύετε ότι η νεολαία μας αγαπάει το διάβασμα; Αν όχι τι φταίει; Τι κάνουμε λάθος και δεν μπορέσαμε ως κοινωνία να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το βιβλίο;
Ενδεχομένως ο φόρτος εργασίας των νέων όσον αφορά στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος να καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επαφή του με τη λογοτεχνία, από την άλλη, δεν χωρά αμφιβολία, ότι οι προτεραιότητες των νέων παραμένουν εντελώς διαφορετικές. Νεανικές σχέσεις, κοινωνικοποίηση, γνωριμία με τον εαυτό τους… Η λογοτεχνία, μάλλον, μπορεί να περιμένει. Για να σου πω την αλήθεια, περισσότερο ανησυχώ για τους ανθρώπους της δικής μας ηλικίας, για το γεγονός ότι δεν αισθάνονται καθόλου άνετα με την ανάγνωση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τους TravelBloggers.gr και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξη;
Έχω την τύχη να γνωρίζω έναν από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας και αυτό που θαυμάζω περισσότερο είναι ο επαγγελματισμός, το μεράκι και η αγάπη του για αυτό που κάνει. Ίσως να ακούγεται κάπως κλισέ, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ δεν θα μπορούσα να το κάνω. Αν μη τι άλλο, η περιήγηση στο site μου άφησε μια ευχάριστη αίσθηση – την επομένη ξαναμπήκα για να δω αν είχε προστεθεί κάτι καινούργιο – μου δόθηκε η εντύπωση μιας ευχάριστης παρέας ανθρώπων που αγαπούν τα ταξίδια και τους αρέσει να μοιράζονται τις ταξιδιωτικές εμπειρίες τους. Όσον αφορά στην αρθρογραφία, στρωτός και ανεπιτήδευτος λόγος, προσιτός, τι να πω, μπράβο σας! Εύχομαι στους αναγνώστες σας να μπορέσουν κάποια στιγμή να ακολουθήσουν τις συμβουλές σας!


Τα βιβλία του Δημήτρη Αντωνίου μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Χρωματιστό Μαύρο

Μια διακοπή ρεύματος γίνεται η αιτία για να ξετυλιχθεί το κουβάρι. Ιστορίες παράλληλες, βαθιά ανθρώπινες ή εξωφρενικές, που αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές της ζωής των ηρώων ή τα πρωτόγονα ένστικτά τους. Οι χαρακτήρες, καθημερινοί άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Όνειρα, επιδιώξεις, αποδοχή ή μη της νέας πραγματικότητας, προσωπικές πεποιθήσεις ή μοιρολατρική συναίνεση, αποξένωση και φόβος. Μια ιδιαίτερη παρτίδα σκάκι, με ετερόκλητα πιόνια, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αμφίβολη έκβαση. Ένα πολύχρωμο παζλ, που αποτυπώνει γεγονότα και συμβάντα από τη ζωή των κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Καταιγιστικό, επίκαιρο, ανθρώπινο, χιουμοριστικό, δραματικό, κοινωνικό, μυστηριώδες.

Χάντρες Από Κεχριμπάρι

Ένα κεχριμπαρένιο κομπολόι. Από τη στιγμή που οι χάντρες του σκορπίζουν στον δρόμο, ένα πλήθος χαρακτήρων εμφανίζεται να συναντά το πεπρωμένο του, ερχόμενο αντιμέτωπο με μια ξεχωριστή κάθε φορά κεχριμπαρένια χάντρα. Άνθρωποι απόμακροι, ρεαλιστές, ονειροπόλοι, φιλόδοξοι, λυτρώνονται σταδιακά από τις εμμονές τους και αντικρίζουν έναν κόσμο διαφορετικό, επιχειρούν ένα αντιληπτικό άλμα κατά τη διάρκεια του οποίου δεν παύουν να εξελίσσονται. Χωρίς να είναι η χάντρα, αυτή καθ’ αυτή, το έναυσμα για τη μεταβολή, τον εμπλουτισμό ή την κατάρρευση ακλόνητων πεποιθήσεων, ωστόσο σηματοδοτεί –κυρίως ο τόπος, ο τρόπος και ο χρόνος που αυτή βρέθηκε– μια αυθόρμητη ενδοσκόπηση και μια ουσιαστικότερη θεώρηση εννοιών όπως ο σεβασμός, η αυταπάρνηση, η αφοσίωση, ο αλτρουισμός, το καθήκον, η υπεροψία, ο φόβος, η μοναξιά, η ατολμία. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει μια ανεξήγητη, σχεδόν μυστηριακή θεώρηση της τύχης, του πεπρωμένου, του αναπόφευκτου της μοίρας. Μια αίσθηση του εξωπραγματικού, του απρόβλεπτου, που αποχρωματίζει τη ρεαλιστική προσέγγιση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και καταδεικνύει, από πολλές απόψεις, τη μαγεία της ζωής.


Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συνεντεύξεις στην κατηγορία «Interviews» του TravelBloggers.gr!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s