Καστρο Μπρατισλάβας – Ταξίδι στο παρελθόν

Κάστρο Μπρατισλάβας – Ένα γρήγορο ταξίδι στο παρελθόν! Ένα υπέροχο μνημείο που πρέπει να επισκεφτείς αν βρεθείς στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας! Κάστρο Μπρατισλάβας – Ένα γρήγορο ταξίδι στο παρελθόν!

Βόλτα λοιπόν στην Ευρώπη και μάλιστα στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Μπρατισλάβα, μία πόλη που εύκολα μπορεί να σε γυρίσει στο παρελθόν και ας θεωρείται από πολλούς η «φτωχή» αδελφή της Πράγας. Κάθε πόλη ξεχωριστή, με μοναδικές ομορφιές και η Μπρατισλάβα είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείς! Όταν φτάσεις, μη ξεχάσεις να ανέβεις στο κάστρο της, με τη μαγευτική θέα!

Λίγα Λόγια για την Ιστορία:

To κάστρο της Μπρατισλάβα (σλοβακικά: Bratislavský hrad) είναι ένα  τετράγωνο κτίριο με τέσσερις γωνιακούς πύργους. Βρίσκεται σε ένα απομονωμένο λόφο των μικρών Καρπαθίων πάνω από τον ποταμό Δούναβη και αποτελεί το κεντρικό μνημείο της πόλης!  Το οχυρό άρχισε να κατασκευάζεται τον 9ου αιώνα, την εποχή της Μεγάλης Μοραβίας χρησιμοποιώντας υλικά από το  ρωμαϊκό οχυρό που προυπήρχε. Το οχυρό ονομάστηκε Πρέσμπουργκ. Κατά τη διάρκεια του 11ου έως και 13ου αιώνα πραγματοποιήθηκαν πολλές αλλαγές στο οχυρό, όπως για παράδειγμα κατασκευή νέας εκκλησίας, προσθήκη ενός πέτρινου ανακτόρου και κατασκευή δύο πέτρινων πύργων. Ακολούθησε νέα ανακατασκευή το 1552 και το κάστρο έλαβε τη μορφή γοτθικού ανακτόρου το οποίο περιβάλλεται από πέτρινα τείχη. 

Το 1552 η Ουγγρική κρατική διοίκηση μετακινήθηκε από τη Βούδα στη Μπρατισλάβα. Η πόλη ανακηρύχθηκε επίσημος τόπος στέψης των Ούγγρων βασιλιάδων, οπότε και το γοτθικό οχυρό, μετατράπηκε σε κάστρο αναγεννησιακού στυλ. Η τελευταία μεγάλη ανακατασκευή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Μαρίας Θηρεσίας (1740-1780). Το δυτικό τμήμα κατεδαφίστηκε και στην ανατολική πλευρά κατασκευάστηκε ένα νέο κτίριο. Δυστυχώς το κάστρο καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1811, ενώ η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1968. 

Πως θα φτάσεις:

Η πρόσβαση στο Κάστρο γίνεται πολύ εύκολα και με τα πόδια, αν και ομολογώ ότι ο δρόμος είναι αρκετά ανηφορικός. Για να φτάσετε ως την είσοδο του Κάστρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα τοπικά τρόλευ. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ολοήμερο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς, που αποτελεί και τον πιο οικονομικό τρόπο.

Τι αξίζει να δεις:

Το Κάστρο είναι επισκέψιμο σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά μεγάλο μέρος του είναι άδειο, εκτός από τα δωμάτια που φιλοξενούν Εκθέσεις. Όπως και να έχει όμως, μπορείς να απολαύσεις μία βόλτα στον εξωτερικό χώρο, να χαλαρώσεις στους κήπους και φυσικά να θαυμάσεις τον Κήπο Μπαρόκ, πίσω ακριβώς από το Κάστρο.

Στο εσωτερικό του Bratislavsky Hrad στεγάζονται το Θησαυροφυλάκιο, το Εθνικό Μουσείο και το Μουσείο Λαϊκής Μουσικής. Για τις εκθέσεις του μουσείου θα χρειαστείτε 1 με 2 ώρες όπου και θα βρείτε διάφορα αντικείμενα ιστορικής σημασίας της Σλοβενίας, παλαιά έπιπλα και ρολόγια, εξοπλισμός και πίνακες ιστορικών προεξεχουσών προσωπικοτήτων της κεντρικής Ευρώπης.

Στον χώρο πλέον λειτουργεί και καφε-εστιατόριο με απίστευτη θέα προς την πόλη της Μπρατισλάβα. Γενικά ο περίπατος γύρω από το κάστρο στα πλακόστρωτα δρομάκια του , ανάμεσα στα δέντρα, είναι κάτι το μαγευτικό. Η θέα καταπληκτική, προς κάθε γωνιά της πόλης και φυσικά του Δούναβη.

Ωράριο Λειτουργίας :

Το ωράριο για επισκέψεις στον περιβάλλοντα χώρο είναι ελεύθερο, αλλά για να απολαύσετε τις εκθέσεις των Μουσείων πρέπει να πάρετε πρώτα πληροφορίες από τη κεντρική σελίδα του, ενώ κάθε Δευτέρα τα μουσεία και οι εκθέσεις είναι κλειστά.  Το κόστος εισόδου κυμαίνεται στα 10€

Με αυτές λοιπόν τις φωτογραφίες από τη πιο όμορφη γωνιά του κάστρου, σας αποχαιρετώ! Η Μπρατισλάβα μπορεί να μην είναι φανταχτερή όπως η Βιέννη ή η Πράγα, αλλά έχει το δικό της στυλ και χαρακτήρα, με υπέροχα σοκάκια, κτίρια, μαγαζιά, πλατείες. Μία πόλη που λάτρεψα, που περπάτησα, που γνώρισα σε αρκετά σύντομα ταξίδια μου και που σίγουρα θα χαρώ να την επισκεφτώ και πάλι! 

Καλα μας ταξίδια λοιπόν!

ματς μουτς,

Ζήνα

instagram : @travellover_efzin

blog: EfZin

Μπορείς να διαβάσεις για περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς στην κατηγορία «Europe» του TravelBloggers.gr!

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s