Μπάλος – Πως να πας και τι να περιμένεις

Ο Μπάλος, ένας κόλπος με λιμνοθάλασσα, είναι μια από τις πιο επισκέψιμες και ομορφότερες παραλίες της Κρήτης και βρίσκεται στα δυτικά του νησιού.

Μαζί με το Ελαφονήσι και το Φαράγγι της Σαμαριάς, αποτελούν τα τρία μέρη της Κρήτης που δημιουργήθηκαν φυσικά με αυτόν τον τρόπο, χωρίς παρεμβολή ανθρώπου. Υπάρχουν μερικοί κριτικοί που υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη στον Μπάλο δεν αξίζει τον κόπο. Το αν αξίζει είναι καθαρά αντικειμενικό, απλά πρέπει να γνωρίζεις τι θα συναντήσεις και να αποφασίσεις μόνος με ποιό τρόπο θα επισκεφτείς την παραλία.

Πρόσβαση με Εκδρομικά Σκάφη

Η πρόσβαση στο Μπάλο είναι εφικτή με δύο τρόπους, με σκάφη και αυτοκίνητο. Μπορείτε να πάρετε τα εκδρομικά σκάφη από τον Κίσσαμο που φεύγουν συνήθως γύρω στις 11.00 το καλοκαίρι και κοστίζουν περίπου 27 ευρώ ανά άτομο και σας πηγαίνουν μια μικρή κρουαζιέρα. Στην κρουαζιέρα αυτή θα περάσετε πρώτα απο τον κόλπο του Κισσάμου και μετά θα σταματήσετε στη Γραμβούσα για 2 ώρες. Το εγκαταλελειμμένο ναυάγιο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα και μπορείτε να ανεβείτε 20 λεπτά το βουνό μέχρι το κάστρο της Γραμβούσας για μια εκπληκτική θέα. Αν σκοπεύετε να κάνετε πεζοπορία, φορέστε αθλητικά παπούτσια.

Η επόμενη στάση μετά απο 20 λεπτά είναι ο Μπάλος. Ανάλογα με το ποια κρουαζιέρα επιλέξετε, ο χρόνος που θα μπορέσετε να μείνετε στο Μπάλο ποικίλει. Συνήθως σας επιτρέπουν να μείνετε απο 1,5 ώρα μέχρι 3 και θα πρέπει να έχετε γυρίσει στα πλοία τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την αναχώρηση. Θα έχετε επιστρέψει στον Κίσσαμο μέχρι τις 18.00, πράγμα που σημαίνει ότι το κύριο μειονέκτημα της διαδρομής με πλοίο είναι ότι χρειάζεστε μια ολόκληρη μέρα για να επισκεφθείτε το Μπάλο.

Πρόσβαση με αυτοκίνητο

Η άλλη επιλογή σας είναι να πάτε με αυτοκίνητο. Ενώ είχαμε πληροφορηθεί ότι ο δρόμος δεν είναι ιδανικός και η πρόσβαση όχι τόσο εύκολη, δεν είχαμε καμία ιδέα για το τι θα συναντήσουμε. Μετά το χωριό Καλυβιανή ξεκινάει μια διαδρομή 30 λεπτών μέχρι το πάρκινγκ του Μπάλου. Θα διανύσετε ένα στενό χωματόδρομο με μεγάλες πέτρες, αυτοκίνητα απο όλες τις μεριές και 200 μέτρα γκρεμό που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαδρομή και αρκετά τρομακτική. Σε κάποιο σημείο θα σταματήσετε και θα σας ζητηθεί να πληρώσετε 1 ευρώ ανά άτομο για τη συντήρηση και προστασία της περιοχής.

Φυσικά, πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται τον Μπάλο με το αμάξι επομένως μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω από 30 λεπτά για να φτάσετε. Αν δεν έχετε φτάσει μέχρι τις 8 ή 9 το πρωί, τότε ο χώρος στάθμευσης θα είναι γεμάτος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να σταθμεύσετε δίπλα στο βουνό με το ένα αυτοκίνητο πίσω από το άλλο. Φτάνετε, παρκάρετε και στη συνέχεια αρχίζει η πεζοπορία. Χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να περάσετε μέσα από το βουνό (ο δρόμος είναι ευθύς και είναι πολύ εύκολο να τον διασχίσετε). Μετά το βουνό, πρέπει να γνωρίζετε ότι έχετε 20 επιπλέον λεπτά πεζοπορίας.

Η διαδρομή προς τα κάτω δεν είναι πολύ εύκολη, αλλά με κάθε ειλικρίνεια, θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές πέτρινες σκάλες που κάνουν τη διαδρομή πιο βατή. Αλλά μόλις φτάσεις στην παραλία, το μόνο που σκέφτεσαι είναι το τι θα περάσεις για να ανέβεις. Εμείς μείναμε περίπου 1 ώρα γιατί θέλαμε να επιστρέψουμε προτού εξαντληθούμε απο την κούραση και τη ζέστη. Ο δρόμος προς τα πάνω δεν είναι καθόλου ευχάριστος. Παραθεριστές κατεβαίνουν συνεχώς, οπότε πρέπει να σταματάτε διαρκώς και να περιμένετε να περάσουν. Η ανηφόρα είναι πιο σκληρή και απαιτεί καλά παπούτσια, πολύ νερό, καπέλο (100%) και πολλή ενέργεια. Το μόνο πράγμα που μας βοήθησε να ανεβούμε σχετικά γρήγορα ήταν το γεγονός οτι φυσούσε αρκετά.

Όταν φτάσετε στο πάρκινγκ, είναι αδύνατο να κάνετε αναστροφή, δεδομένου του ότι ο δρόμος είναι στενός και δίπλα σε γκρεμό. Η καλύτερη σας επιλογή είναι να μπείτε στο πάρκινγκ και να κάνετε τον κύκλο για να βγείτε χωρίς δυσκολία. Πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι ο δρόμος της επιστροφής με το αυτοκίνητο είναι ακόμα πιο δύσκολος. Τα αυτοκίνητα κινούνται πιο αργά και προσεχτικά αλλά με μεγαλύτερα τραντάγματα εξαιτίας των μεγάλων κομματιών πέτρας και του γκρεμού που στον γυρισμό θα τον βρείς δίπλα του. Το μόνο πλεονέκτημα του να πας με αυτοκίνητο είναι η εξαίσια θέα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και το γεγονός ότι δεν θα περάσετε όλη την μέρα σας εκεί.

Πώς είναι ο Μπάλος?

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας προς τον Μπάλο, κάποτε θα φτάσετε στο πιο υψηλό σημείο του βουνού. Σε εκείνο το σημείο, μπορείτε να θαυμάσετε την αναμφισβήτητα μαγευτική θέα που σε μαγνητίζει και σε ταξιδεύει. Το να δείς την παραλία απο πάνω είναι αντικειμενικά ένα απο τα ωραιότερα αξιοθέατα που μπορείς να δείς στη ζωή σου. Δυστυχώς καμία φωτογραφία δεν θα καταφέρει ποτέ να καταγράψει αυτή την φυσική ομορφιά.

Λίγα χρόνια πριν, ο Μπάλος δεν είχε ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνες. Πλέον, υπάρχουν περίπου 100 ομπρέλες με ξαπλώστρες επί πληρωμή, αλλά δεν αρκούν. Οι περισσότεροι επισκέπτες φέρνουν δικές τους ομπρέλες (μπορείτε να αγοράσετε ένα από το Jumbo για 5 ευρώ ή να νοικιάσετε αν πάτε με τα καραβάκια). Η μικρή καντίνα που υπάρχει μοιάζει θεόσταλτη, ειδικά όταν έχεις κατέβει απο το βουνό και χρειάζεσαι επειγόντως νερό και ευτυχώς οι τιμές είναι χαμηλές.

Ο Μπάλος χωρίζεται σε 2 μέρη, τη λιμνοθάλασσα της οποίας το νερό δεν ξεπερνάει τον αστράγαλο και τη θάλασσα απο την άλλη πλευρά με 3 διαφορετικές αποχρώσεις του μπλέ, με κυρίαρχο το τιρκουάζ. Το νερό δεν είναι κρύο και είναι κανονικό σε βάθος.

Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του Μπάλου και του μοναδικού οικοσυστήματος του, επιβάλλεται μέσω ενός αυστηρού εθνικού και ευρωπαϊκού θεσμικού συστήματος προστασίας. Το ελεύθερο κάμπινγκ, κάθε είδους ρύπανση, το κυνήγι ζώων, η συλλογή απολιθωμάτων, πετρών και κοχυλιών απαγορεύονται αυστηρά.

Αξίζει Τελικά?

Αξίζει 100% να επισκεφτείτε τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σας τον Μπάλο. Είναι μια μοναδική εμπειρία σε ένα πολύ ιδιαίτερο περιβάλλον. Ωστόσο, δεν θα συνιστούσα την επίσκεψη με αυτοκίνητο. Εκτός και αν είστε πιο αθλητικοί και μπορείτε να χειριστείτε την πεζοπορία και τη ζέστη. Αν όχι, η διαδρομή δεν αξίζει το άγχος, αλλά σκεφτείτε ότι δεν θα δείτε ποτέ την εκπληκτική θέα της παραλίας από ψηλά. Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα, μπορείτε να αποφασίσετε οι ίδιοι αν αξίζει.


Για περισσότερες φωτογραφίες από τα ταξίδια μου σε Ελλάδα και Ευρώπη, βρείτε με στο instagram @stav_dol

Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ και στα αγγλικά

Μπορείς να διαβάσεις για περισσότερους ελληνικούς προορισμούς στην κατηγορία «Greece» του TravelBloggers.gr!

Advertisement

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μπάλος – Πως να πας και τι να περιμένεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s